Parlamenti Vitanapon a karanténba zárt osztály

Parlamenti Vitanapon a karanténba zárt osztály

Október 2-án rendezték meg - online - a Van beleszólásod! – Parlamenti Ifjúsági Napot, melyre a Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium harmadik alkalommal pályázott sikeresen. 9 másik iskolával vívták ki a jogot a részvételre, mely a járványügyi helyzet miatt kissé rendhagyóra sikerült. 

Magát a pályázatot – egy a fiatalok számára fontos helyi ügyet kellett bemutatni - is a 11.c osztály két tagja: Petrinovics Míra és Litauszki Adél dolgozta ki, így kézenfekvő volt, hogy az online eseményen a karantén miatt otthon tartózkodó osztály vesz részt. 

Az eseményt a Magyar Országgyűlés, illetve az Európai Parlament Magyarországi Irodája rendezte meg idén is. A megnyitón Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a részvevő diákokat, akik a délelőtti programon Hollik István országgyűlési képviselőnek, a Fidesz kommunikációs igazgatójának tehették fel kérdéseiket, délután pedig dr. Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselővel beszélgethettek. 

A barcsiak szóvívője Keszi Tamás volt, aki Hollik Istvánhoz környezetvédelemmel kapcsolatos kérdést intézett: „ha mi, fiatalok új környezetvédelmi projektötleteket szeretnénk eljuttatni a kormányhoz/parlamenthez, ezt hogyan tehetnénk meg a legegyszerűbben, és mennyire vennék komolyan ötleteinket? Terveznek-e olyan intézkedéseket melyekkel az iskolák és más közintézmények környezettudatosabbak lennének?”; Ujhelyi Istvántól azt szerette volna megtudni, mit gondol arról, hogy mikor indulhatnak újra a programok az Európai Unióban, vajon mikor lehet újra utazni. A képviselők több kérdést kaptak a pandémiáról, annak gazdasági és a hétköznapi életre gyakorolt hatásáról, de az oktatással kapcsolatos kérdések is érdekelték a fiataokat. 

Bízunk benne, hogy tavasszal a Magyar Parlamentben személyesen is részt vehetnek a programon diákjaink.