Határtalanul 2018/2019 - Szlovákia

Határtalanul 2018/2019

Szlovákián innen Magyarországon túl

 

A sikeres Határtalanul pályázat idén is lehetővé tette 72 diák és 5 pedagógus részvételét a programban.

Ebben a tanévben intézményünk a zselízi Comenius Gimnáziummal fogott össze és valósította meg az együttműködést. A projekt témája a második világháború után felvidékről Barcsra, vagy Barcs környékére áttelepített családok sorsa, helyzete volt. A 2 város ez alkalommal még szoro-sabbá fűzte testvérvárosi kapcsolatát a program által. Bízunk benne, hogy a jó kapcsolat még több lehetőséget teremt további találkozásokra a gimnáziumok között.

 

Az első utazás alkalmával Zselízre látogattunk. A kirándulás felejthetetlen élményeket nyújtott:

Kora reggel indultunk Barcsról, majd egy pár órás út után érkeztünk meg Zselízbe. Elfoglaltuk szállásainkat és ott ebédelni indultunk. Ezután ellátogattunk a helyi Schubert múzeumba, ahol Polka Pál vezetésével mindent alaposan tanulmányoztunk. Később az Eszterházyakra emlékez-tünk a családi nyughelyen és a Szent Jakab templom freskóit csodáltuk. Napunk zárásaként egy finom vacsorán vettünk részt, végül pedig nyugovóra tértünk.

Másnap kipihenten indultunk Oroszkára, ahol a Hadtörténeti Múzeumban betekintést nyerhet-tünk a katonák megrázó és egyben szívszorító történeteibe. Zselízbe visszatérve két diáklány és tanáruk elbeszéléseit hallgattuk meg a kitelépítésről és az emberek sorsairól a Magyar Házban. Ezt követően koszorúzással fejeztük ki tiszteletünket.

Következő nap Zselíz polgármestere köszöntött minket, ahol kölcsönösen megajándékoztuk egymást, majd a Comenius Gimnázium diákjait ismerhettük meg. Mind ezek után Selmecbányá-ra utaztunk egy kiadós városnézésre, majd Besztercebányára is betértünk, ahol néhányan a vásá-ri életet néptánccal színesítették.

A negyedik napon utaink a Tátrába vezettek. Itt gyönyörködtünk a nevezetes cseppkőbarlang-ban és megismertük annak történetét. Később körbejártuk a hóval borított Csorba-tavat .

Utolsó napunkon elfogyasztottuk reggelinket és újra útra keltünk Barcs felé.

Felejthetetlen élményekben volt részünk, reméljük, hogy mi is megajándékozhatjuk felvidéki barátainkat legalább ennyi mesés emlékkel!

Vendégeink fogadására június elején került sor. 

 A felvidéki diákok és kísérőik dél körül érkeztek Barcsra. Miután egy helyi étteremben elfo-gyasztották ebédjüket, indultunk barcsi körutunkra. Ennek első állomása egy emlékmű koszorú-zása  volt, ami az egykor áttelepített magyarok emlékét hivatott őrizni. 

Ez után folytattuk utunkat a Dráva folyó felé, ahol programfüzetünk és barcsi diákjaink segítsé-gével vendégeink bővebb információkhoz jutottak városunkról. A séta után a barcsi rekreációs központban pihentük ki együtt a fáradalmakat és a fürdőzés jó alkalmat adott a felvidéki élmé-nyek átbeszélésére is. 

A második napon Pécs Zsolnay-negyedébe tettünk látogatást, itt részt vettünk egy életműdíjas fizikus Varázsóráján, majd Pécs belvárosába kalauzoltuk vendégeinket. 

Harmadik napunkon reggel a Városházán köszöntette Barcs polgármestere vendégeinket. Majd a városi múzeumba vitt utunk és hallhattunk érdekes tényeket Barcs város jelenéről s múltjáról. Folytatva programunkat az iskolánkban zajlottak az események: receptgyűjtés, az elkészített interjú megtekintése, egy újabb zselízi család unokájának a beszámolója az áttelepítésről, a fotó-kiállítás megtekintése és végül táncház, ahol együtt táncolt minden diák és tanár.

A következő napon búcsút vettünk vendégeinktől és a Balaton irányába vették útjukat. Ott Keszthelyen a Festetics kastélyban tettek látogatást idegenvezetővel, majd városnéző sétát tettek. Miután szállásukat elfoglalták, megmártóztak a Balaton hűs vizében. 

Az ötödik és egyben utolsó napon még Szigliget várromjainál intettek búcsút a magyar tenger-nek, és egy kiadós ebéd után indultak haza Zselízbe, Szlovákiába.

A program számos tapasztalatot és élményt nyújtott számunkra. Nemcsak új barátokat és kedves ismerősöket hozott, de gyönyörű helyek emlékét és az együtt munkálkodás örömét is szívünk-ben őrizzük. 

Barcs,2019.06.10.