„BENVENUTI AL SUD” - Isten hozott Délen! (2017)

A Széchényi Ferenc Gimnázium 14 tanulója május utolsó hetében Olaszország egyik déli tartományába, Puglia-ba utazott. Az olasz diákok szeptemberben látogattak Magyarországra, így már barátokként találkozhattunk újra.

Alig vártuk, hogy a hosszú buszozás és a repülőút után ismét találkozhassunk olasz partnereinkkel. Mindenki izgult egy kicsit, de a meleg fogadtatás után kiderült, hogy felesleges volt. Otthon egy kiadós ebéddel vártak, ami után mozdulni sem bírtunk, este pedig Welcome Party-t rendeztek a tiszteletünkre.

2

Szombat reggel egy olaszórára vártak minket, ahol egyszerű mondatokat, köszönéseket, nyelvtörőket és szólásokat tanítottak nekünk. Délután Rutigliano történelmi központját fedeztük fel.

Hétfőn délelőtt a Castellana-i cseppkőbarlangba másztunk le, a délutánt pedig az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Alberobello-ban töltöttük. A város báját a tradicionális módon épült kis kőházak adják, mintha egy nagy Aprajafalván járnánk. A kúptetős házakat egyébként Trulli-nak hívják és sokban még ma is laknak.

Kedden egy egész napos kirándulásra mentünk Matera-ba, ami Dél-Olaszország egyik kincsesládája, mert amellett, hogy az UNESCO világörökség része, 2019-ben Európa kulturális fővárosa címét is viselheti. Itt forgatták -többek között- Mel Gibson Passió c. filmjét, ill. Morgan Freeman Ben Hur-ját is. Este közös pizzázáson vettünk részt.

Szerdán reggel a Sípmzeumba látogattunk, ahol az évek óta megrendezett sípkészítő verseny első és harmadik helyezett műveit tekinthettük meg. A sípmúzeum után az Orchidea Frutta gyümölcsfeldolgozóba mentünk, ahol cseresznyét is kaptunk. A hét egyik fénypontja a szerdai délután volt, amikor Polignano-ba látogattunk, ahol minden utca a tengerhez vezet, vagy legalábbis egy korláthoz a magasban, ugyanis a város egy hatalmas sziklára épült. Egy gyors csoportkép a híres énekes, Domenico Modugno szobránál, és mindenki ment a sziklafalhoz, hogy még közelebb érezhesse magát a tengerhez. A háttérben a csodálatos panoráma, nem véletlen, hogy a filmrendezőket is megihleti páratlan szépsége.

Csütörtökön a Liceo Ilaria Alpi gimiben szervezett programon vettünk részt. A délutánt Bariban töltöttük. A város óvárosát kincsvadászat keretei között fedeztük fel, ahol csapatokra osztva, térképpel navigáltunk a nevezetességekhez, pl. a híres San Nicola bazilikához. Este búcsúvacsorára mentünk, ahol kellően koronáztuk meg az együtt eltöltött hetet.

Péntek reggel Bariban találkoztunk a reptéren, ahol a csomagjaink leadása után elkészültek az utolsó csoportképek és végül nehéz szívvel, de a viszontlátás reményében búcsúztunk. Családjaink olyan sok mindennel halmoztak el minket, hogy mindenki nehezebb bőrönddel indult haza, mint amivel érkezett.

Amikor az olasz vendégszeretetről még csak hallottam, el sem tudtam képzelni, hogy amiket mesélnek nekem arról, hogy az olaszok milyen nyitottak, teljes egészében igaz legyen. Szerencsésnek érzem magam, hiszen megtapasztalhattam, milyen egy igazi olasz család tagjának lenni. Emellett életre szóló barátságokat kötöttem és rengeteg élménnyel gazdagodtam. Sokak szerint minél délebbre utazik valaki, annál nagyobb szeretettel fogadják. Azt hiszem, ezt mindannyian megtapasztalhattuk a Puglia-ban eltöltött egy hét alatt. Az olaszországi diákcserét mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen az olasz vendégszeretetnek nincs párja.

Szervező tanárainknak, olasz családjainknak és testvéreinknek pedig hálával tartozunk az együtt töltött két hétért, különösen az olaszországi felejthetetlen élményekért.

Szecsei Fanni 10.c

4

6

 


 

Facebook jegyzet:

https://www.facebook.com/notes/sz%C3%A9ch%C3%A9nyi-ferenc-gimn%C3%A1zium-%C3%A9s-koll%C3%A9gium/benvenuti-al-sud-isten-hozott-d%C3%A9len/1738100802872119/

 

Facebook fényképalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1738108479538018.1073741869.762238193791723&amp